Γρηγοριανό μέλος – Μεσαίωνας

 Γρηγοριανό μέλος – Μεσαιωνική μουσική

 Το Γρηγοριανό μέλος είναι το μονόφωνο λειτουργικό τραγούδι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Πήρε το όνομά του από τον Πάπα Γρηγόριο Α΄ (590604 μ.Χ.) Το γρηγοριανό μέλος εκτελείται από τον ιερέα, τον πρωτοψάλτη, τη χορωδία που αποτελείται από κληρικούς και παιδιά και από το εκκλησίασμα. Ως φθογγόσημα χρησιμοποιούνται τα νεύματα.

Το Γρηγοριανό Μέλος αποτελείται από ένα ευρύ και πλούσιο ρεπερτόριο μονοφωνικών μελών,  προορισμένων για την Λειτουργία και τις Ακολουθίες της Δυτικής Εκκλησίας. Ουσιαστικά, είναι λατρευτικό μέλος και προσευχή με μελωδίες με κείμενο, το οποίο κατά κανόνα προέρχεται από την Βίβλο, ειδικά απ’ το βιβλίο των Ψαλμών.

Με τον όρο Μεσαιωνική μουσική αναφερόμαστε στη μουσική δημιουργία την εποχή του μεσαίωνα. Ο μεσαίωνας καλύπτει την περίοδο από το τέλος της εποχής του Γρηγοριανού μέλους, τον 7ο αιώνα μ.Χ μέχρι περίπου το 1400 και την αρχή της Αναγεννησιακής μουσικής.

«Πολυφωνία» ονομάζεται η συνήχηση 2 ή περισσότερων φωνών ή μουσικών οργάνων

Πρώτη μορφή πολυφωνίας είναι το Organum τον 9ο αιώνα, όπου μια μελωδία συνοδεύει το λειτουργικό μέλος  (Γρηγοριανό Μέλος).

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Κατά τον μεσαίωνα χρησιμοποιείται στην μουσική ανθρώπινη φωνή. Τον 9ο αιώνα εισάγεται το Εκκλησιαστικό όργανο στους ναούς των Ρωμαιοκαθολικών.

Πηγή: Wikipedia

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s