Μεγάλοι κλασικοί συνθέτες

ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ

 Ο Franz Joseph Haydn (1732 – 1809), αυστριακός συνθέτης, ήταν ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς συνθέτες της κλασικής εποχής της μουσικής. Θεωρείται ο «πατέρας» της συμφωνικής μουσικής και του κουαρτέτου εγχόρδων. Το έργο του περιλαμβάνει κυρίως οργανική μουσική — συμφωνίες και μουσική δωματίου — καθώς και φωνητικά έργα στα οποία περιλαμβάνονται κωμικές και δραματικές όπερες.

Έργα του:

Ο Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής. Μαζί με τον Γιόζεφ Χάυντν και τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν αποτελούν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου «βιεννέζικου κλασικισμού» (α’ Σχολή της Βιέννης)

Ήδη από την παιδική του ηλικία ο Μότσαρτ έδειξε ότι διέθετε μοναδικές μουσικές ικανότητες, οι οποίες υποστηρίχθηκαν συστηματικά από τον πατέρα του, έναν από τους καλύτερους μουσικούς παιδαγωγούς της εποχής του. Τα ταξίδια και οι συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, έδωσαν σημαντική ώθηση στη συνθετική δραστηριότητα του μεγάλου συνθέτη και βοήθησαν στη δημιουργία ενός χαρακτηριστικού προσωπικού στιλ.  Εξαιρετικά σημαντική ήταν η μαθητεία του Mozart δίπλα στον Josef Haydn.

Έγραψε Όπερες, 41 Συμφωνίες, Κοντσέρτα για πιάνο, Κοντσέρτα για βιολί, φαγκότο, κλαρινέτο, άρπα, όμποε, φλάουτο & άρπα κλπ. Μουσική δωματίου, χορωδιακή μουσική, Σονάτες για πιάνο, Requiem.

Ο Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) ήταν Γερμανός μουσικός συνθέτης.

Αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών. Ο Μπετόβεν αν και ανήκει περισσότερο στην κλασική περίοδο, συνδέθηκε με το κίνημα του ρομαντισμού που ακολούθησε και τα τελευταία του έργα διακρίνονται από έντονα ρομαντικά στοιχεία. Οι συμφωνίες και τα κοντσέρτα για πιάνο που συνέθεσε αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του.

Από το 1812 χάνει σταδιακά την ακοή του και ως το τέλος της ζωής του μένει εντελώς κουφός.

Έγραψε 9 συμφωνίες, 5 Κοντσέρτα για πιάνο, 1 Κοντσέρτο για βιολί, 32 σονάτες για πιάνο, Κουαρτέτα εγχόρδων και άλλα έργα ορχηστρικής μουσικής.

Κινήματα

v     Sturm und Drang (Storm and Stress) – Beethoven. Περίοδος εκφραστικών, γεμάτων ένταση έργων, σε ελάσσονες κλίμακες

v     Galand. Γαλλικός όρος στην ιστορία της τέχνης που εννοεί την ιδέα της «ευχαρίστησης» (pleasure) – Haydn. Στην μουσική σημαίνει απλή μελωδία, λιτή συνοδεία. Τα έργα είναι γραμμένα για φωνή ή για Recorder και το μεταγενέστερο φλάουτο.

v     Rococo – Mozart. Όρος της διακοσμητικής τέχνης στην Γαλλία των αρχών του 18ου αιώνα. Συνώνυμο της κομψότητας και της ευγένειας και στην μουσική.

Προγραμματική μουσική: Μουσική για ορχήστρα με επεξηγηματικό ή περιγραφικό χαρακτήρα μιας μη μουσικής ιδέας, ενός πίνακα ζωγραφικής ή λογοτεχνικού κειμένου. Στην προγραμματική μουσική ανήκουν εισαγωγές από όπερες ή θεατρικά έργα.

Beethoven: 6η Συμφωνία «Ποιμενική»

Πηγές:  Stanley, S. & Alison, L. (1991) The Cambridge Music guide.

Michels, U. (1991). Άτλας της μουσικής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s