Σύνθεση του Mozart…στο φως

Νεοανακαλυφθείσα σύνθεση του Μότσαρτ

Στην Αίθουσα των Δεξιοτεχνών του Χορού στο σπίτι του Μότσαρτ στο Ζάλτσμπουργκ, την Παρασκευή το πρωί, μπορούσε κανείς να ακούσει για πρώτη φορά τη νεοανακαλυφθείσα σύνθεση για πιάνο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το «Allegro molto” σε CDur ίσως προέρχεται από το έτος 1767.

Το 160 σελίδων χειρόγραφο με τις νότες βρέθηκε κατά την εκκένωση μιας σοφίτας μιας μονοκατοικίας στο Λέχταλ του Τιρόλο, ως τμήμα των μουσικών καταλοίπων ενός τιρολέζου μουσικού πνευστών και διευθυντή εκκλησιαστικής χορωδίας. Η Hildegard Herrmann-Schneider ερεύνησε αυτό το βιβλίο με συνθέσεις για πιάνο, το οποίο φέρει τον τίτλο “Sterzing 1780” και εντόπισε εκεί το άγνωστο έως τώρα κομμάτι του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Εκτός από αυτό, το βιβλίο περιέχει και μερικά κομμάτια του Λέοπολντ Μότσαρτ.

Διεθνές Κληροδότημα Mozarteum

Το νεοανακαλυφθέν „Allegro molto“ σε C-Dur του Wolfgang Amadeus Mozart

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ξανά

Την Παρασκευή το πρωί παρουσιάστηκε στο Ζάλτσμπουργκ το νεοανακαλυφθέν κομμάτι, το οποίο αποτελείται από 84 μέτρα „Allegro molto“. Ο  Florian Birsak έπαιξε το κομμάτι στο πιάνο του Μότσαρτ – μπορεί να το ακούσει κανείς στην παρακάτω διεύθυνση. (Πατήστε CTRL και κλικ)

Start / PauseStumm schaltenLeiserLauterAudio zurückspulen

Η σύνθεση δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο Köchel, ενώ δεν υπάρχει και καμιά σχετική αναφορά στις σημειώσεις της οικογένειας Μότσαρτ. Όμως η ποιότητα της σύνθεσης, το ιστορικό πλαίσιο του αντιγραφέα και προ πάντων η αναγωγή της πνευματικής ιδιοκτησίας „Del Signore Giovane Wolfgango Mozart“ στο χειρόγραφο ορίζουν ως δημιουργό του έργου τον Μότσαρτ.

Ένα γυμνασιόπαιδο αντέγραψε τις νότες γύρω στα 1780

Τις νότες τις έγραψε ο Johannes Reiserer από το Sterzing. Από το 1778 έως το 1780 φοίτησς στο Πανεπιστημιακό Γυμνάσιο στο Σάλτσμπουργκ και ταυτοχρόνως διατελούσε μάλος χορωδίας. Το βιβλίο με τις παρτιτούρες πρέπει να προέρχεται από εκείνη την εποχή. Το γυμνασιόπαιδο πρέπει να αντέγραψε τις νότες κάτω από αυστηρή επίβλεψη, συμπεραίνει η μουσικολόγος. Στο μεταξύ οι νότες φυλάσσονται στο Μουσείο «Museum Grünes Haus» στο Reutte (Τιρόλο).

Links:

Μετάφραση από τα Γερμανικά:  Αγαθοκλής Αζέλης,  Φιλόλογος στο Μουσικό σχολείο Τρικάλων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s