Συμφωνική ορχήστρα

Κλασική συμφωνική ορχήστρα

 

Κατά την μετάβαση από την μπαρόκ στην κλασική μουσική περίοδο, η ορχήστρα υπέστη σημαντικές μεταβολές σε συνδυασμό με αλλαγές και στην ίδια την μουσική και ειδικότερα την γέννηση της Συμφωνίας, που αποτελεί και την κατεξοχήν ορχηστρική μορφή σύνθεσης.

 

Ο αριθμός των εκτελεστών αυξάνεται σημαντικά ενώ παράλληλα γίνεται για πρώτη φορά η ταξινόμηση των εγχόρδων σε διακριτές ομάδες (πρώτα και δεύτερα βιολιά, βιόλες ,βιολοντσέλα και κοντραμπάσα). Τα πνευστά όργανα αποκτούν μόνιμη θέση και μεταξύ αυτών είναι και τα χάλκινα. Σε άμεση συσχέτιση και με τις μεγάλες δημόσιες συναυλίες που καθιερώνονται, η κλασική συμφωνική ορχήστρα διαθέτει επίσης δυνατότερο ήχο.

 

Η κλασική συμφωνική ορχήστρα αποτελείται από τέσσερις βασικές κατηγορίες οργάνων:

 

 

Συνολικά η συμφωνική ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από περισσότερους από 50 εκτελεστές, ενώ οι μεγαλύτερες ορχήστρες μπορεί να πλησιάζουν και τα 100 όργανα.

 

ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

 

  • Συμφωνία: Η λέξη σημαίνει «ηχώ ταυτόχρονα». Είναι ένα έργο για ορχήστρα που αποτελείται από 3 μέρη (Γρήγορο – Αργό – Γρήγορο). Ο J. Haydn θεωρείται ο πατέρας της Συμφωνίας. Στα έργα του περιλαμβάνονται περισσότερες από 100.

  • Κοντσέρτο: Έργο για ένα μουσικό όργανο και Συμφωνική ορχήστρα. Εξέλιξη του Concerto grosso της εποχής Barock. Στην Κλασική περίοδο βρίσκει εξέχουσα θέση στα έργα του W. A. Mozart ο οποίος έγραψε 21 Κοντσέρτα για πιάνο αλλά και για άλλα όργανα (κλαρινέτο, κόρνο κλπ). Μεγαλειώδη Κοντσέρτα έχει γράψει και o Beethoven (Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα).

  • Μουσική δωματίου: Μουσική γραμμένη για να παιχτεί σε μικρό δωμάτιο, από μικρά σύνολα (dueto, trio, quarteto). Το Κουαρτέτο εγχόρδων αποτελείται από 2 βιολιά, βιόλα και τσέλο.

  • Όπερα: Μουσικό θέατρο με ηθοποιούς, τραγουδιστές και Συμφωνική ορχήστρα. Ο Mozart γράφει πολλές και σημαντικές όπερες κατά την κλασική εποχή.

  • Requiem: Νεκρώσιμη Λειτουργία, γνωστό το “Requiem” του W. A. Mozart.

 

 

Σχολιάστε